8 grudnia 2021 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 przy ulicy Żniwnej 1 w Poznaniu odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego „Kuchnia Staropolska”.
Była to już IX edycja tego projektu z udziałem przedstawicieli Miasta Poznania, Wydziału Oświaty, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej i pracodawców z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.
Głównym celem projektu „Kuchnia Staropolska” w ZSZ nr 2, jak mówi dyrektor szkoły pan Andrzej Maciejak, jest kultywowanie kuchni staropolskiej - kuchni myśliwskiej i jej walorów smakowych oraz zdrowotnych. Dziczyzna zawiera wiele składników mineralnych, pierwiastków i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zarazem posiada niską zawartość tłuszczu. Dzięki współpracy z pracodawcami z branży mięsnej, nasi uczniowie mogą pracować na surowcu, z którym rzadko mają do czynienia w kuchni z uwagi na jego cenę i dość pracochłonną obróbkę.
Na podsumowanie projektu uczniowie ZSZ nr 2 w zawodzie kucharz i cukiernik, pod kierunkiem nauczycieli zajęć praktycznych przygotowali dla gości dania degustacyjne:
1. Zakąska - filet z gęsi, lody z pasternaka, puree z kasztanów, sos z rokitnikiem, olej porowy.
2. Zupa - krem z włoskiej kapusty, ravioli z dziczyzną, boczek, gruszka karmelizowana.
3. Danie główne – steki z dziczyzny, panierowana dziczyzna, puree z dyni, marynowane pikle, wiśnie, jarzębina.
4. Deser – pomarańczowa fantazja z pistacjami.
Goście zaproszeni do oceny pracy uczniów w projekcie „Kuchnia Staropolska” bardzo wysoko ocenili pracę uczniów i nauczycieli chwaląc wygląd, konsystencję i powtarzalność oraz estetykę podania potraw. Pan Dyrektor Wiesław Banaś podkreślił również widoczny z roku na rok wzrost umiejętności kulinarnych uczniów ZSZ nr 2 w Poznaniu.
https://www.zsz2.poznan.pl/start/aktualnosci/407-kuchnia-staropolska-2021.html#sigProId68bc03191e