W dniach 19-20 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego.


Zadaniem centralnego etapu Turnieju jest wykonanie:
- trzypiętrowego tortu na stelażu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność),
- małego torcika do degustacji z tych samych, co tort trzypiętrowych produktów,
- 20 szt. ciastek bankietowych o gramaturze 30-50 g.,
- 3 figurek marcepanowych o masie ok. 100 g każda z nich,
- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady na białym torcie o średnicy 24 cm.


Całość wykonanej pracy powinna nawiązywać do tematu, który uczeń podał Komisji Oceniającej i powinna być ukończona w czasie 7 godzin. Z naszej szkoły do finału XIX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego zakwalifikował się uczeń klasy 2Ta Dawid Kwiatkowski. Uczeń przygotowany w Pracowni Szkolnej przez nauczyciela zajęć praktycznych Karola Morawskiego wykonał pracę konkursową pod tytułem „Azja – kontynent wielkich kontrastów”. W cukierniczych zmaganiach w tym roku wzięło udział 19 uczniów z 12 szkół kształcących w zawodzie cukiernik z całej Polski. W wyniku klasyfikacji końcowej Dawid Kwiatkowski uzyskał tytuł finalisty Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i jest zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Serdecznie gratulujemy!!!