4 grudnia 2024 r. odbyła się XII edycja projektu "KUCHNA STAROPOLSKA", której tematem była „Nauka zawodu oczami pracodawców.”

Gośćmi byli przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania, Wielkopolskoej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu oraz przedstawiciele zakładów pracy. Wspólnie zastanawialiśmy się, jakie problemy pojawiają się podczas praktycznej nauki zawodu oraz jakie programy naprawcze należałoby wprowadzić. Podczas tegorocznej edycji projektu edukacyjnego "Kuchnia Staropolska” goście mieli okazję zdegustować i ocenić:

  • Zakąskę, na którą składały się: łosoś marynowany na blinach z sosem chrzanowym, warzywa julienne w liściu sushi, zielona oliwa oraz grzyby leśne.
  • Danie zasadnicze, w skład którego wchodziły: pieczony dzik (było to jedyne danie pozakonkursowe sponsorowane przez Pana Romana Markowskiego), ziemniaki pieczone, mus z borowików, czerwona kapusta na galaretkach z czarnej porzeczki i rokitnika oraz korzenny sos wiśniowy.
  • Deser - pistacjowa finansjerka z żelką malinową, otoczona kremem z białej czekolady.

W konkursie kulinarnym pierwsze miejsce zajęła Alina Kuzewyh z klasa 2 TA wykonująca deser. Drugie miejsce zajęła Wiktoria Szymankiewicz z klasy 3 TB za przygotowanie dania zasadniczego. Trzecią nagrodę otrzymał  Krzysztof Podlipski z klasy 2 TB za zakąskę.

Serdecznie gratulujemy!

I tak w miłej atmosferze tegoroczny projekt "Kuchni Staropolskiej" dobiegł końca…