W dniach 04.05-03.06.2022 r. odbył się konkurs "Zdrowe Łasuchowanie” dla uczniów klas I-III w zawodzie kucharz i cukiernik.
Celem konkursu było m.in. propagowanie zdrowego odżywiania, zwiększanie świadomości prozdrowotnej, znajomość zdrowych zamienników różnorodnych produktów, rozwijanie zainteresowań cukierniczych oraz rozwijanie kreatywności i zdolności manualnych wśród naszych uczniów.
Zadanie konkursowe polegało na zaplanowaniu i wykonaniu zdrowszego odpowiednika deseru oraz przygotowanie normatywu surowcowego wraz ze sposobem wykonania deseru. Oceniane były m.in. znajomość zdrowego stylu życia i zamienników produktów, pomysłowość oraz wygląd deseru i estetyka jego wykonania. Na podstawie przesłanych zdjęć jury wyłoniło zwycięzcę. Laureatem konkursu został Marek z klasy 2TB.
SERDECZNIE GRATULUJEMY!
Patrycja Komolka
Poniżej prezentujemy przykładowe prace naszych uczniów:
https://www.zsz2.poznan.pl/start/aktualnosci/423-zdrowe-lasuchowanie.html#sigProIdfce148dac6