Kuchnia Staropolska to cykliczna impreza w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu. Tegoroczna 6 edycja odbyła się 13 grudnia 2017 r. i  poświęcona była polskim zwyczajom i tradycjom żywieniowym.

 

MENU KUCHNI STAROPOLSKIEJ:

Zakąska
Comber z sarny w sosie z leśnych owoców z wąsatym groszkiem
Zupa
Rosół consommé z kołdunami
Danie zasadnicze
Stek z dziczyzny, salsa owocowa, purée selerowe, sos pomarańczowy, ażurowy naleśnik
Deser
Czekoladowy ptyś


Nagrodzeni uczniowie:
- Mateusz Kościów – I miejsce (zupa)
- Joanna Grabowska- II miejsce ( deser)
- Jan Kosmala – III miejsce (zakąska)
- Michał Szopa – IV miejsce (danie zasadnicze)


Organizatorzy: Małgorzata Dezor, Sylwia Sobieralska, Natalia Torchała, Patrycja Komolka, Ewa Przysuszyńska, Aleksandra Szymańska.
Zaproszeni goście: przedstawiciele Wydziału Oświaty, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Rady Miasta Poznania.
Sponsor – firma LAS POL oraz pracodawcy.