Uczniowie lub absolwenci w zawodzie piekarza

Kod: 751204

 

Prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Zadania zawodowe: ocenianie przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych; ustalanie zapotrzebowania na surowce do produkcji; przygotowywanie surowców do produkcji; wytwarzanie ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni; dzielenie ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa; wypiekanie rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich; schładzanie, krojenie i pakowanie pieczywa; ocenianie stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu; ocenianie jakości półproduktów i pieczywa, jej zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm; zapobieganie powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości; obsługiwanie maszyn i urządzeń występujących w piekarniach; ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich; utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.; organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych; prowadzenie rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej; utrzymywanie stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.