29.09.2017 r. w  Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu odbył się konkurs kulinarny „Pożegnanie Lata”. Był to pierwszy międzyszkolny konkurs, a ósma edycja grillowania potraw.

W konkursie wzięły udział 4 zespoły:

  • ZSZ w Bolechowie
  • szkoła w Murowanej Goślinie
  • ZS Przemysłu Spożywczego Poznań, ul. Warzywna
  • ZS w Objezierzu oraz
  • uczniowie klasy 2TB z naszej szkoły.

Prace konkursowe oceniane były przez profesjonalne jury – Mieczysława Wciórkę (szefa kuchni „Piotr i Paweł”), Hieronima Jurgę (właściciela - restauratora - ABC Kuchni, Trzy Kolory) oraz Romana Markowskiego (właściciela firmy LASPOL). Wśród zaproszonych gości była również pani Iwona Derda przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Jury przyznało 3 kolejne lokaty:

1 miejsce – ZSZ nr 2 – Michał Woźniak i Michał Szopa z klasy 2TB

2 miejsce – ZS z Murowanej Gośliny

3 miejsce – ZS z Objezierza

Podczas trwania konkursu miały miejsce pokazy dla gości - prezentacja potraw flambirowanych, pokaz i warsztaty wyrobów z filcu oraz pokaz tańca zespołowego w wykonaniu uczennic ZSZ nr 2 pod kierunkiem pani Dominiki Sypniewskiej. Program zapowiadała Martyna Wittig z klasy 3TB.

Organizatorzy: Małgorzata Dezor, Patrycja Komolka, Sylwia Sobierajska, Jolanta Kempińska, Ewa Przysuszyńska