Celem projektu było "zakochanie się" w dyni! Jest to kuchenna rekordzistka, można z niej wyczarować niezliczoną ilość potraw: kompot, zupę, deser, dżem, mus, lody, pierogi, ciasteczka, placuszki, placek, sok, a nawet tort!

Polska rodzima dynia jest warzywem niedocenionym, a tymczasem jest smaczna, zdrowa, niskokaloryczna, a także piękna w bogactwie form, struktury i wielkości.

Ponadto bogactwo postaci, w jakiej występuje jest inspiracją do tworzenia prac plastycznych, technicznych, stolarskich i krawieckich. W realizację projektu zaangażowały się prawie wszystkie pracownie szkoły. Każdy nauczyciel wraz z uczniami realizował tematykę dyni pod kątem prowadzonych zajęć. Uczniowie przechodząc kolejne pracownie wg planu lekcyjnego, poznawali to niezwykłe warzywo za każdym razem z innej perspektywy. Całość była na bieżąco dokumentowana zdjęciami.

Podczas podsumowania imprezy, wraz z zaproszonymi gośćmi, obejrzeliśmy prezentację obrazującą dokonania uczniów w różnych pracowniach. Zapoznaliśmy się z pracami wykonanymi w czasie trwania projektu, a w momencie finalnym degustowaliśmy rosół z dyni z ziołami i prażonymi pestkami.

Każdy z uczestników projektu mógł zaangażować się w wykonywaną pracę na miarę swoich możliwości, zainteresowań i chęci. Okazało się jednak, że w każdej z pracowni nastąpiła pełna mobilizacja i koncentracja na zadaniu. Uczniowie rozumieli sens działań, czerpali radość z samodzielnej pracy, a także cieszyli się na imprezę podsumowującą projekt.

Podczas spotkania kończącego pracę, uczniowie czuli dumę z osiągniętych działań, liczne grono zaproszonych gości z zachwytem oglądało efekty pracy uczniów. Cel edukacyjny projektu, czyli "zakochanie się" w dyni został, zdaniem nauczycieli i uczniów, a także licznych obserwatorów projektu osiągnięty.

Obejrzyj prezentację ...