W dniu 21.11.2014r. odbył się XI konkurs kulinarny w Objezierzu. Udział w zmaganiach gastronomicznych wzięło 7 szkół z tej branży. Były to technika gastronomiczne:
- Poznania z ul. Warzywnej ,
- Murowanej Gośliny,
- Czarnkowa,
- Objezierza,
- Szamotuł (2 szkoły)
- ZSZ nr 2 w Poznaniu – nasza szkoła.
Regulamin konkursu obejmował 2 konkurencje: w kategorii zakąski i desery, a temat tegorocznego konkursu brzmiał – „JABŁKA KRÓLEM SADÓW I STOŁÓW”.
Przedstawicielem naszej szkoły był Konrad Krajewski uczeń klasy 2 T C, który odbywa praktykę zawodową w jednej z restauracji w Starym Browarze. Uczeń (przygotowywany przez nauczyciela – Małgorzatę Dezor) wykonywał zadanie w kategorii „zakąski” pt. „JABŁKA PO KRÓLEWSKU”. Po upływie 3,5 godzinnej pracy uczeń prezentował swoją potrawę, na którą składały się następujące elementy:
- Sapor – chutnej z jabłek
- Carpaccio z buraków
- Rydze w sosie śmietanowym
- Kaczka smażona
Profesjonalne jury – szefowie poznańskich restauracji zdecydowali, że 1 nagrodę w kategorii zakąski otrzymuje KONRAD KRAJEWSKI uczeń naszej szkoły.
GRATULACJE!
mgr inż. Małgorzata Dezor