2015 kon cuk 5

W dniach 21-22 kwietnia 2015 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się XVIII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego.

Zadaniem trzeciego etapu Turnieju było wykonanie:
- trzypiętrowego tortu na stelażu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
- małego torcika do degustacji z tych samych, co tort trzy piętrowy produktów
- 20 szt. ciastek bankietowych o gramaturze 30-50 g
- 3 figurek marcepanowych o masie ok. 100 g każda
- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady na białym torcie o średnicy 24 cm.


Całość wykonanej pracy powinna nawiązywać do tematu, który uczeń podał Komisji Oceniającej i być ukończona w czasie 7 godzin.

Z naszej szkoły do finału XVIII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego zakwalifikował się uczeń klasy 1Ta Dawid Kwiatkowski. Uczeń przygotowany w Pracowni Szkolnej przez nauczyciela zajęć praktycznych Karola Morawskiego wykonał pracę konkursową pod tytułem „Afryka Dzika”

W cukierniczych zmaganiach w tym roku wzięło udział 17 uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik z całej Polski. W klasyfikacji końcowej Dawid Kwiatkowski uzyskał tytuł finalisty Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i jest zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie.
Serdecznie gratulujemy!!!


Galeria