2014 objezierze

 

W dniu 21.11.2014r. odbył się XI konkurs kulinarny w Objezierzu. Udział w zmaganiach gastronomicznych wzięło 7 szkół z tej branży. Były to technika gastronomiczne:

  • Poznania z ul. Warzywnej ,
  • Murowanej Gośliny,
  • Czarnkowa,
  • Objezierza,
  • Szamotuł (2 szkoły)
  • ZSZ nr 2 w Poznaniu   – nasza szkoła.

Regulamin konkursu obejmował 2 konkurencje: w kategorii zakąski i desery, a temat tegorocznego konkursu brzmiał – „JABŁKA KRÓLEM SADÓW I STOŁÓW”.

Przedstawicielem naszej szkoły był Konrad Krajewski uczeń klasy 2 T C, który odbywa praktykę zawodową w jednej z restauracji w Starym Browarze. Uczeń (przygotowywany przez nauczyciela – Małgorzatę Dezor) wykonywał zadanie w kategorii „zakąski” pt. „JABŁKA PO KRÓLEWSKU”. Po upływie 3,5 godzinnej pracy uczeń prezentował swoją potrawę, na którą składały się następujące elementy:

  1. Sapor – chutnej z jabłek
  2. Carpaccio z buraków
  3. Rydze w sosie śmietanowym
  4. Kaczka smażona

Profesjonalne jury – szefowie poznańskich restauracji zdecydowali, że 1 nagrodę w kategorii zakąski otrzymuje KONRAD KRAJEWSKI uczeń naszej szkoły.

GRATULACJE!

mgr inż. Małgorzata Dezor

 

 

Galeria