W Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu trwa innowacja pedagogiczna tzw. „Warsztaty dla gimnazjalistów na Żniwnej”.

Uczniowie poznańskich gimnazjów, w ramach preorientacji zawodowej, uczestniczą w warsztatach np. w pracowni cukierniczej i próbują swoich sił w zawodzie cukiernik. Gimnazjaliści wg instrukcji starszych kolegów z zawodówki uczą się, jak zrobić tzw. drożdżówki, czyli wyrób piekarniczy w postaci słodkiego okrągłego pieczywa drożdżowego z nadzieniem, zazwyczaj lukrowanego. Jako nadzienie stosuje się najczęściej biały ser, budyń, powidła. Wszystkie czynności muszą być wykonane z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny pracy. Emocji przy pracy tej jest wiele, bo uczniowie z zawodówki przejęci swoją rolą muszą wykazać się swoimi wiadomościami i umiejętnościami. Gimnazjaliści natomiast praktycznie próbują swoich sił w zawodzie i rozmyślają, jaki to zawód wybrać. Zobaczcie sami na załączonych fotografiach.