Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Młodzieży Szkół o profilu gastronomicznym i spożywczym. „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”

 Eliminacje wojewódzkie konkursu odbyły się w Rzeszowie, Jastrzębiu-Zdroju, Warszawie, Ksawerowie, Poznaniu oraz Kielcach. Wybrane szkoły zostały zaproszone przez organizatora - Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia. Z każdej szkoły startowały dwuosobowe zespoły w konkursie kulinarnym i piekarskim. Przedmiotem konkursu kulinarnego było wykonanie dania głównego wraz z dodatkami warzywnymi oraz dowolnie z kaszą gryczaną lub jęczmienną lub orkiszową , z makaronem lub z kluskami, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego lub drobiowego, dowolnej zupy z kaszą, makaronem lub kluseczkami oraz deseru. Konkurs z zakresu piekarstwa polegał na wypieku chlebów i bułek różnego kształtu ze znacznym udziałem zbóż pradawnych: samopszy, płaskurki, orkiszu. Wszystkie surowce przeznaczone na konkurs były ekologiczne. Do Finału zakwalifikowały się dwie najlepsze drużyny z każdego konkursu eliminacyjnego. Wszystkie zespoły, które zajęły pierwsze miejsca spotkają się na finale 5-6grudnia w Boguchwale koło Rzeszowa. Wszyscy finaliści z opiekunami zostali zaproszenie na Międzynarodowe Targi EKOGALA Jasionka k/Rzeszowa. Głównym celem konkursu jest budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, rozszerzając oferty potraw w oparciu o przetwory zbożowe, jako podstawowego składnika zróżnicowanej diety oraz rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół o profilu spożywczym.