DSC 0585


Dzień Niepodległości - obyczaje i zwyczaje nie tylko w Poznaniu. Rogale czy gęsina?

 

11 listopada to Święto Niepodległości, ale także wspomnienie św. Marcina. Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina na stołach pojawia się pieczona gęś. Zwyczaj ten dotarł do Polski z Niemiec i jest popularny w Wielkopolsce. Znane jest przysłowie na Św. Marcina dobra gęsina. Obok pieczonej gęsi w dzień Świętego Marcina pieczone są rogale. Dlaczego? Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, koń zgubił podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycił się jej kształtem, zaczął więc piec rogale.

Uczniowie naszej szkoły Julia Szewczuga z 3 Tc i Dawid Kwiatkowski z 2Ta pod kierunkiem pani Sylwii Sobieralskiej i pana Karola Morawskiego, zachęcając do kultywowania tradycji obchodów imienin św. Marcina pokazują, jak przygotować gęsinę na glazurowanych burakach z rozmarynem i pieczoną gruszką oraz rogale z białym makiem.