Kuchnia Staropolska to cykliczna impreza w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu. Tegoroczna 6 edycja odbyła się 13 grudnia 2017 r. i  poświęcona była polskim zwyczajom i tradycjom żywieniowym.

Młodzież Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu, w ramach praktycznej nauki zawodu klas kucharskich przygotowała tradycyjne potrawy wigilijne. Na uroczystym stole znalazły się: pierogi, karpie  smażone, krokiety, faszerowane łososie, zupy: barszcz i grzybowa oraz ciasta piernikowe, makowe i serowe.

24 listopada br. w świetlicy szkolnej odbyło się w naszej szkole spotkanie z cyklu ŚNIADANIE NA ŻNIWNEJ ze znanym aktorem Michałem Grudzińskim.

W Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Janusza Korczaka odbyło się szkolenie nauczycieli z zakresu nowych trendów ciasta francuskiego i deserów na talerzu, które przeprowadził Chef Thierry Ayel z firmy Francja na talerzu.

22 listopada 2017 r.odbył się wewątrzszkolny konkurs dyni „Zupa z dyni” zorganizowany dla uczniów ZSZ nr 2 w Poznaniu kształcących się w zawodzie kucharz.