22 listopada 2017 r.odbył się wewątrzszkolny konkurs dyni „Zupa z dyni” zorganizowany dla uczniów ZSZ nr 2 w Poznaniu kształcących się w zawodzie kucharz.

W konkursie kulinarnym wzięło udział 6 zespołów. Zadaniem uczestników było przygotowanie zupy z dyni według własnej receptury. Ponadto w trakcie festiwalu uczniowie szkoły głosowali na najlepszą zupę (nagroda publiczności), uczestniczyli w wykładzie z wiedzy o dyni oraz wzięli udział konkursie krzyżówkowym w tym zakresie.

Konkurs miał na celu:
- wykorzystywanie warzyw sezonowych
- aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego
- rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw
- promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej
- rozwijanie współzawodnictwa między uczniami
- wdrażanie nowoczesnych procesów technologicznych, gwarantujących zachowanie wysokiej wartości odżywczej, smakowej i estetycznej potrawy
- poszerzanie wiedzy.